Dôležité informácie

Úvod Dôležité informácie

 




PREVÁDZKOVÝ PORIADOK CÍFERSKEJ PÁLENICE

 

 

 

 

Prevádzkovateľ liehovaru na pestovateľské pálenie ovocia (ďalej len “pálenice”) vydáva tento prevádzkový poriadok v súlade so zákonom NR SR č. 467/2002 Z. z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh v znení neskorších predpisov, Vyhláškou Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 653/2002 Z. z. o prevádzkovaní liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia, zákonom NR SR č. 105/2004 Z. z. o spotrebnej dani z liehu v znení neskorších predpisov a Vyhláškou Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 226/2004 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na usporiadanie technologických zariadení na výrobu, spracovanie, skladovanie a prepravu liehu, kontrole množstva liehu, zisťovaní zásob liehu a o spôsobe vedenia evidencie liehu.

 

Čl. 1


V pálenici možno vyrábať destilát len z dopestovaného ovocia v miernom podnebnom pásme, z jeho kvasov, z plodov viniča hroznorodého v čerstvom stave alebo v skvasenom stave vrátane ovocných vín a hroznových vín, ktoré neobsahujú cudzie cukornaté alebo iné prímesi (ďalej len “kvas”).

 

Čl.  2


Prevádzkovateľ pálenice poskytuje službu pálenia destilátov pre pestovateľov z kvasov, ktoré sú vlastníctvom pestovateľa.

 

Čl.  3


Výrobné obdobie v pálenici je od 1. júla bežného roka do 30. júna nasledujúceho roka. Začatie výroby destilátu v pálenici určuje prevádzkovateľ v každom výrobnom období.

 

Čl.  4


  1. Prevádzkovateľ pálenice prijíma kvas na ďalšie spracovanie len na základe písomnej žiadosti pestovateľa o výrobu destilátu. Vzor žiadosti poskytne pestovateľovi prevádzkovateľ.

  2. Prevádzkovateľ vedie evidenciu prijatých žiadostí o výrobu destilátu a dojednáva termín výroby s pestovateľom.

  3. Ak príčiny na strane pestovateľa mu neumožňujú dodržať dojednaný termín výroby, je povinný túto skutočnosť oznámiť prevádzkovateľovi a dojednať nový termín výroby.

  4. Prevádzkovateľ, po vzájomnej dohode, umožní pestovateľovi uloženie, prípadne uskladnenie kvasov v jeho priestoroch s označením nádob a množstva kvasu, ktoré si po skončení výroby pestovateľ prevezme.  

  5. Prevádzkovateľ je oprávnený odmietnuť prijať kvas v nádobách  z plechu, v pozinkovaných nádobách alebo inak povrchovo upravených kovových nádobách, v nádobách z plastu, ktoré neboli určené na potravinárske účely, alebo ktoré vôňou alebo chuťou vykazujú znaky cudzích nežiadúcich a zdraviu škodlivých prímesí, ktoré by mohli ovplyvniť kvalitu destilátu alebo znehodnotiť technologické zariadenie pálenice.

 

  6. Prevádzkovateľ je oprávnený odmietnuť prijať kvas aj v nádobách, ktoré síce zodpovedajú potravinárskemu účelu, ale znemožňujú resp. výrazne sťažujú jeho spracovanie. Jedná sa o rôzne sklenené demižóny s úzkymi hrdlami, rôzne bandasky a nádoby (aj nerezové), ktorých otvor na odsatie kvasu je menší ako 120 mm.

 

  7. Za kvalitu kvasu zodpovedá pestovateľ. Kvas nesmie obsahovať žiadne cudzie prímesi alebo predmety (drevo, plasty, kamene a podobne), ktoré by mohli poškodiť technologické zariadenie. V prípade jeho poškodenia za škody spôsobený kvasom pestovateľa plnej výške zodpovedá (uhradí) pestovateľ.

 

  8. Prevádzkovateľ je oprávnený odmietnuť prijať tiež kvas, ak v prípade väčších kôstkovín, obsahuje kôstky. Taktiež je prevádzkovateľ oprávnený odmietnuť kvas, ak nie je dostatočne mechanicky spracovaný. Týka sa to hlavne hrušiek, jabĺk, dúl a pod. Spomenuté ovocie by malo byť drvené, pomleté alebo obdobne spracované. Štvrť, pol resp. celé ovocie použité do kvasu je nespôsobilé..

  9. Pri preberaní kvasu, prevádzkovateľ kontroluje najmä jeho množstvo, vôňu, chuť, ako aj druh obalov, alebo či kvas nie je znehodnotený tak, že nie je vhodný na výrobu destilátu.

 10. V prípade, že prevádzkovateľ zistí nevhodnosť kvasu na výrobu destilátu, požiada pestovateľa, aby si na takýto kvas nechal vyhotoviť odborný rozbor, ak toto pestovateľ nevykoná, alebo odmietne vykonať, prevádzkovateľ kvas neprevezme a odmietne jeho spracovanie.

 

Čl.  5


  1. Prevádzkovateľ pálenice zaručuje nemiešanie (nespájanie) kvasov rôznych zákazníkov, pokiaľ prinesie min objem 100 litrov. Pri nižšom množstve je pestovateľ povinný znášať to, že jeho kvas bude spracovaný s ďalším iným kvasom rovnakého druhu iného pestovateľa. Prevádzkovateľ potom nemôže ovplyvniť a teda nezodpovedá za množstvo a kvalitu vyrobeného destilátu z takto zmiešaného kvasu; vypálený destilát bude medzi týchto pestovateľov rozdelený úmerne podľa ich množstva kvasov.. Ďalšou možnosťou je samostatné vypálenie, ale za vopred dohodnutých finančných podmienok (jedná so o doplatok).

 

  2. Po výrobe destilátu je pestovateľ povinný najneskôr do desiatich dní pre neho vyrobený destilát prevziať a pri odbere zaplatiť cenu služby podľa cenníka prevádzkovateľa a spotrebnú daň z liehu. Zníženú sadzbu dane ( 5,40 € ) za l la  liehu si pestovateľ  uplatní len  na lieh vyrobený v pestovateľskej pálenici  najviac na množstvo 43 la z vyrobeného liehu pre jedného pestovateľa a jeho domácnosť na daňovom území za jedno výrobné obdobie.

  3. Ak v uvedenej lehote pestovateľ vyrobený destilát neprevezme, prevádzkovateľ je povinný túto skutočnosť oznámiť colnému úradu ako správcovi spotrebnej dane z liehu a s destilátom bude naložené v súlade so zákonom.

  4. Pestovateľ je povinný odobrať vyrobený destilát do svojich nádob, pokiaľ nebolo pri prevzatí kvasu s prevádzkovateľom dohodnuté inak, pretože prevádzkovateľ potom nemusí mať k dispozícii nádoby a svojim podpisom pestovateľ potvrdí prevzatie destilátu.

 

  5. Pestovateľ je povinný si prevziať nádoby, v ktorých sa nachádzal kvas najneskôr pri prevzatí destilátu. V inom prípade prevádzkovateľ nezodpovedá za prípadné straty kvasných nádob. Za každý začatý deň si prevádzkovateľ účtuje 0,50 eur za každú nádobu a deň, ktorú si pestovateľ neprevzal a to až pokým pestovateľ si neprevezme nádoby.

  6. Prevádzkovateľ umožní pestovateľovi degustovať vyrábaný destilát, kontrolovať a upravovať jeho množstvo a stupňovitosť, ak o to výslovne požiada v zmysle platného cenníka.

 

Čl.  6


Reklamáciu pestovateľ uplatňuje priamo na mieste v priestoroch pálenice podľa reklamačného poriadku.

 

Čl.  7


  1. Pestovatelia sa počas výroby destilátu zdržujú v priestore na to vyhradenom, z ktorého majú možnosť sledovať postup výroby.

  2. Pestovatelia nemajú oprávnenie vstupovať do priestoru výrobného zariadenia svojvoľne. Ak im to prevádzkovateľ dovolí, nesmú sa dotýkať častí zariadenia z dôvodu možného úrazu, nesmú sa dotýkať colných uzáverov (plomb) a meradiel.

  3. Pestovatelia sú povinní rešpektovať pokyny prevádzkovateľa  alebo jeho zodpovedného zamestnanca, dodržiavať tento prevádzkový poriadok v častiach, v  ktorých sa ich týka, inak budú musieť priestory pálenice opustiť.

 

Čl.  8


  1. Pred prepravou kvasov do pálenice, je pestovateľ povinný z povrchu kvasov v nádobách odstrániť nečistoty a tak zabrániť, aby sa premiešali s kvasom. V prípade, že tieto pred prepravou odstránené nebudú, je pestovateľ povinný tieto nečistoty odstrániť po dovezení do pálenice ihneď a po ich odstránení, v svojich nádobách odviezť z pálenice.

  2. Likvidáciu výpalkov zabezpečuje prevádzkovateľ v súlade s predpismi o nakladaní s odpadmi. Náklady na likvidáciu výpalkov sú zahrnuté v cene za poskytnutú službu.

 

Čl.  9


Tento prevádzkový poriadok je umiestnený na viditeľnom a prístupnom mieste. Každý pestovateľ, ktorý sa uchádza o službu výroby destilátu, je povinný sa oboznámiť s jeho obsahom prečítaním a v priestoroch pálenice sa nimi riadiť.

 

Čl.  10


Porušovanie tohto prevádzkovaného poriadku pestovateľmi a inými osobami, ktorí sa zdržujú v pálenici, má za následok ich vykázanie z priestorov pálenice a jej okolia.

 


Tento prevádzkový poriadok nadobúda účinnosť dňom 19. novembra 2020.

Copyright 2018 - 2024 © Cíferská pálenica